< Terug

Forensische Vakschool

Interactieve inspiratiesessie: Hoe gebrek aan tijd en geld ons gedrag bepalen en welke ondersteunende financiële diensten zijn dan passend?


Datum 24 maart 2020
Tijd 03:30 tot 05:00
Locatie Antillenstraat 9, 9714 JT Groningen (Pand van Zorggroep Stad en Ommeland)
Aantal 15
Workshopleider
Omschrijving

Of het nu gebrek aan tijd, geld, voedsel, sociale contacten of iets anders is: schaarste beïnvloedt ons gedrag. Deadlines of geldgebrek kunnen ons bijvoorbeeld vindingrijk of doelgericht maken, maar uit wetenschappelijk onderzoek van Mullainathan en Shafir blijkt dat schaarste ook voor blinde vlekken zorgt en zelfs ons denkvermogen beperkt….

Iedereen heeft wel eens van die programma’s zoals een “Dubbeltje op z’n kant”, “Uitstel van executie” et cetera bekeken en we hebben massa’s aan praktijkervaringen. Dan bekruipt je zo af en toe ook wel eens het gevoel: “Hoe kan je zo’n beslissing nemen?” of “Sleep jezelf uit die bank en onderneem wat!”. Maar onze praktijkervaringen leveren het inzicht dat dit makkelijker gedacht dan gedaan is. In de eerste plaats bestaat de eerste stap naar financiële vrijheid uit het aflossen van schulden. Dit betekent dat je de situatie van schaarste van financiële middelen vermindert. Op basis van onderzoek van Mullainathan en Shafir kom je er dan achter dat dat deze eerste stap niet alleen heel goed is richting financiële onafhankelijkheid. Het is ook heel goed omdat het allerlei mentale en lichamelijke neveneffecten, die schaarste met zich meebrengt, helpt oplossen.

Wat je leert: Je leert wat over het onderzoek van Mullainathan en Shafir en vervolgens gaan we het hebben over welke financiële diensten er zijn (en wat nou eigenlijk de verschillen zijn) en we gaan daadwerkelijke praktijkervaringen uitwisselen waardoor we kunnen leren van elkaar.

Aanmelden?

Alleen personeelsleden van de Vrienden van Forensisch Forum kunnen zich via hun contactpersoon aanmelden voor de cursussen van de Forensische Vakschool.

Ook Vriend van Forensisch Forum worden? Dat kan.